Atas permintaan xoxo, kat sini aku tuliskan resepi macamana nak buat sambal untuk nasi lemak. Boleh gunakan sotong atau ikan bilis.
Bahan bahan
Sotong dipotong cincin atau segi empat dan dikeringkan airnya terlebih dahulu - dalam 10 ekor atau
Ikan bilis digoreng - dalam segenggam
Cili kisar - 3/4 cawan
Bawang merah - 3 ulas
Bawang putih - 2 ulas
Bawang besar
Sedikit belacan
Air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Tumis bawang putih, bawah merah & belacan yang telah ditumbuk halus sehingga garing.
2. Masukkan cili kisar & masakkan sehingga pecah minyak.
3. Campurkan air asam jawa dan biarkan selama lebih kurang 5 minit.
4. Campurkan sotong atau ikan bilis.
5. Tambahkan garam & gula.
6. Sebelum diangkat masukkan bawang besar dan gaul rata.
Tuesday, June 19, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Huhuh tima kasih na.. ujung minggu nih nak wat nasik lemak... ;P
bleh deliver umah aku? jadik taster!!
hmmm...sedapnye nampak sambal sotong tu...
Nice.
My auntie yg ada bisnes catering, turunkan petua ni bila nak buat sambal. Just nak share la.
Personally, petua sambal nak cantik (color merah cantik dan tak oren) dan sedap antaranya :
1. Cili kering di rebus dulu sebelum kisar.
2. Cili yg telah di kisar, ditumis dahulu sehingga pecah minyak. Kemudian barulah masukkan bawang merah.
3. Add buah keras - utk pekatkan kuah.
4. Taruk sikit gula melaka sikit. Gula melaka bagi rasa lemak2 manis.
5. Taruk Bawang Besar, dalam 2 labu di hiris2 - manis bawang besar buatkan sambal jadi enak
6. Asam jawa taruk last sebelum taruk sotong. Asam Jawa ada agent yang menyebabkan sotong atau sayur-sayuran menjadi "kejung" dan keras dan sayur-sayuran jadi keras so elok masukkan last sekali kalau dalam masakan.
Post a Comment