Resepi ni pulak baru belajar last week. Terus buat. Memang sedap dan lazat. Zakiah comment for me to put in pictures. Tapi normally aku sampai umah dah malam. Lipat tangan baju terus masak... Mana sompek nak amek gambor?? Hee.. hee..
Tak per Zakiah. If I do cook on wikens, I will take some fotos ok!
Now the recipe. Ooopss.. lagi satu nak habaq mai. Setengah recipe tak ada sukatan sebab aku masak main campak campak ajer.
Bahan Bahan
1/4 kilo daging dipotong nipis
Heinz barbeque sauce
Sos cili Life
Kicap kipas udang (yang kaler merah)
Bawang putih
Halia
Bawang besar - potong empat segi, besar
Lada hidup (merah/hijau) - belah & potong empat
Sedikit garam
Method
1. Perapkan daging bersama Heinz BBQ sauce selama lebih kurang 15 minit.
2. Tumiskan bawang putih yang dimayang halus bersama halia dua hiris.
3. Setelah bawang & halia garing kekuningan, masukkan daging, kacau dan tutup kuali/periuk tersebut.
4. Biarkan selama lebih kurang 20 minit (boleh tambah air sedikit kalau daging lambat empuk) atau sehingga daging empuk dan naik minyak. Kacau lagi.
5. Campur kan chilli sauce dan kicap.
6. Setelah kesemuanya garing, masuk kan bawang besar & lada, kacau.
7. Bolehlah terus dihidangkan....
Wednesday, February 28, 2007
Talam Berlauk
Those yang nak mencuba resepi tradisional can try this!
Bahan-Bahan
1 Cawan Corn Flour - (the kotak kuning one)
1 Cawan pati santan
4 Cawan santan
Udang (around 0.25kg - agak -agak)
1biji Bawang besar )
1 biji cili merah )Di MAYANG HALUS
daun kunyit (agak- agak, around 1/2 of a leave) )
Garam secukup rasa
Caranya:
1. Campurkan Corn Flour dengan 4 cawan santan ( make sure sebatikan and tak lumpy), bawang and garam.
2. Then masak and make sure you kacau supaya tak lumpy, bila dah nak pekat put in the udang and continue kacau, and then add the pati santan. You have to kacau sampai dia likat and berkilat.
3. The last you add is the cili merah and the daun kunyit. (When dah masak, the kuih macam berkilat sikit). Then you tuangkan dalam your bekas untuk di servekan.
Taburan di atas kuih - bila you nak hidangkan:
Udang Kering - blend and goreng ) Goreng separately ye!
Bawang kecil dimayang halus and goreng )
Wallaaa...... Kalo menjadik kueh ni mesti mak mertua sayang...!!
Bahan-Bahan
1 Cawan Corn Flour - (the kotak kuning one)
1 Cawan pati santan
4 Cawan santan
Udang (around 0.25kg - agak -agak)
1biji Bawang besar )
1 biji cili merah )Di MAYANG HALUS
daun kunyit (agak- agak, around 1/2 of a leave) )
Garam secukup rasa
Caranya:
1. Campurkan Corn Flour dengan 4 cawan santan ( make sure sebatikan and tak lumpy), bawang and garam.
2. Then masak and make sure you kacau supaya tak lumpy, bila dah nak pekat put in the udang and continue kacau, and then add the pati santan. You have to kacau sampai dia likat and berkilat.
3. The last you add is the cili merah and the daun kunyit. (When dah masak, the kuih macam berkilat sikit). Then you tuangkan dalam your bekas untuk di servekan.
Taburan di atas kuih - bila you nak hidangkan:
Udang Kering - blend and goreng ) Goreng separately ye!
Bawang kecil dimayang halus and goreng )
Wallaaa...... Kalo menjadik kueh ni mesti mak mertua sayang...!!
Tuesday, February 27, 2007
Mash Potato
Those yang suka makan mash potato, tapi malas nak pergi beli dekat kedai, can also try this simple recipe.
Bahan Bahan
3 biji kentang sederhana besar (US / Idaho potato is better)
1/4 butter (lagi mahal lagi sodap...)
Sedikit susu segar
White pepper
Method
1. Selepas dibasuh, tanpa membuang kulit, potong kentang kepada 4 bahagian
2. Rebus sehingga kentang empuk. Masukkan secubit garam
3. Selepas kentang sejuk, kupaskan kulit dan lecek sehingga lembut
4. Campurkan susu
5. Campurkan butter & white pepper dan gaul sehingga sebati
TAARAAAAAA!!!! Dah siap pun mash potato yang sedap lagi enak!
Selamat Mencuba.
Bahan Bahan
3 biji kentang sederhana besar (US / Idaho potato is better)
1/4 butter (lagi mahal lagi sodap...)
Sedikit susu segar
White pepper
Method
1. Selepas dibasuh, tanpa membuang kulit, potong kentang kepada 4 bahagian
2. Rebus sehingga kentang empuk. Masukkan secubit garam
3. Selepas kentang sejuk, kupaskan kulit dan lecek sehingga lembut
4. Campurkan susu
5. Campurkan butter & white pepper dan gaul sehingga sebati
TAARAAAAAA!!!! Dah siap pun mash potato yang sedap lagi enak!
Selamat Mencuba.
Why This Blog?
Hari ini 28 February 2007, aku berhasrat nak memasukkan segala resepi yang aku tahu dan aku pernah buat dan dijamin MENJADI untuk tatapan rakan rakan semua.
Semoga dengan wujudnya blog resepi ini, kita boleh bertukar tukar resepi dan kita akan semakin rajin memasak.
Seperti kata pepatah, kita ni kalau nak memikar suami melalui perutnya kan.... Dan rasanya bagi anak anak yang biasa makan dari air tangan ibunya akan menjadi lebih erat & akrab bersama keluraga. Insyaallah....
Subscribe to:
Posts (Atom)