Resepi ni pulak baru belajar last week. Terus buat. Memang sedap dan lazat. Zakiah comment for me to put in pictures. Tapi normally aku sampai umah dah malam. Lipat tangan baju terus masak... Mana sompek nak amek gambor?? Hee.. hee..
Tak per Zakiah. If I do cook on wikens, I will take some fotos ok!
Now the recipe. Ooopss.. lagi satu nak habaq mai. Setengah recipe tak ada sukatan sebab aku masak main campak campak ajer.
Bahan Bahan
1/4 kilo daging dipotong nipis
Heinz barbeque sauce
Sos cili Life
Kicap kipas udang (yang kaler merah)
Bawang putih
Halia
Bawang besar - potong empat segi, besar
Lada hidup (merah/hijau) - belah & potong empat
Sedikit garam
Method
1. Perapkan daging bersama Heinz BBQ sauce selama lebih kurang 15 minit.
2. Tumiskan bawang putih yang dimayang halus bersama halia dua hiris.
3. Setelah bawang & halia garing kekuningan, masukkan daging, kacau dan tutup kuali/periuk tersebut.
4. Biarkan selama lebih kurang 20 minit (boleh tambah air sedikit kalau daging lambat empuk) atau sehingga daging empuk dan naik minyak. Kacau lagi.
5. Campur kan chilli sauce dan kicap.
6. Setelah kesemuanya garing, masuk kan bawang besar & lada, kacau.
7. Bolehlah terus dihidangkan....
Wednesday, February 28, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
alaaa... baru nak minta gambar!
p/s: come see mine: www.pondok-pondok.blogspot.com
can share-share recipes :) will try your talam berlauk bila jumpa daun kunyit. (kat mana nak cari ni *garu kepala*)
patutlar hang ni menantu kesayangan. Heheheh.
ikan talam tu ikan apa nih? aku tak kenal ikan langsung hahahah
resepi pakai bbq sauce ni nampak sedap..nak try jugak..
mar...kalau ade gambar lagi ummph!!...tgk nama resepi memang best....tgk gambar mesti kecur air liur
Post a Comment